Транспортування та підготовка борошна до виробництва

Транспортування та підготовка борошна до виробництва

Борошно можна транспортувати на виробництво механічним транспортом – шнековими приладами та норіями, а також пневматичним і аерозольним транспортом за допомогою стиснутого повітря по трубам (борошнопроводам). На підприємствах харчової промисловості перевагу віддають аерозольному транспортування, так як воно забезпечує високу концентрацію борошна в суміші борошна і повітря, зменшує питому витрату повітря і допомагає при невеликому діаметрі труби досягати високої продуктивності. При застосування пневматичного транспортування  повітря переміщає 5 - 6 кг борошна, а аерозольного приблизно 60 - 120 кг.

Під час зберігання в силосах борошно злежується, що ускладнює її вибірку. Щоб надати їй плинності, на дні кожного силосу є присутній аеруючий пристрій, по якому стиснуте повіря надходить в нижні прошарки борошна і розрихляє її. Під кожним силосом встановлюються дозатори борошна. Склади зберігання борошна завжди мають зберігатис в хорошому санітарному стані.

Процес підготовки борошна до виробництва зводиться до підсортування окремих партій, їх просіювання та магнітній очистці. Окремі партії борошна можуть значно різнитися по своїй хлібопекарській якості, тому заведено до подання на виробництво змішувати суміш різних партій борошна, звичайно, в межах одного конкретного сорту і забороняється змішувати борошно різних сортів. Борошно зі слабкою клековиною мішують з сильним борошном; бороно, яке має схильність до потемніння в процесі переробки – з таким, яке не має такої властивості, і т.д.

Співвідношення компонентів в борошняній суміші визначається лабораторією на основі аналізу. При цьому виходять з необхідності покращувати властивості однієї партії борошна за рахунок іншої. Змішують зазвичай дві або три партії борошна у співвідношенні 1:1, 1:2, 1:3 і т.д. на спеціальних апаратах – борошнозмішувачах.

Для просіювання борошна з метою видалення випадкових непотрібних домішок застосовують бурати, вібросито або борошнопросіювачі інших конструкцій, які є доволі різноманітними. Просіювання ведуть через сито зі стальної сітки з отворами певного діаметру.

Для очистки борошна від феродомішок в вихідних каналах борошнопросіваювальних апаратів і в течках норій встановлюються магнітні вловлювачі, котрі очищують через кожні 4 години роботи. В аерозольному транспорті замість слабких постійних магнітів застосовують електромагнітні сепаратори.

Опубліковано на 2017-11-27 За Іванна ПРЄСНЯКОВА Технології виробництва 0 4555

Залишити коментарДати відповідь

Порівняти 0
Попередня
Наступний

Немає товарів

Буде визначено Вартість доставки
0,00 ₴ Разом до сплати:

Оформити замовлення